Pages

Flipkart.com

Sunday, July 8, 2012

SSC CGL 2012 Tier I Paper,Answer key, Cutoff (July, 08 Morning/Evening)

Staff Selection Commission (SSC) has conducted the Combined Graduate Level (CGL) exam on Sunday 08 Jul, 2012.

Exam was equally on the same level as it was on 01st of JULY. Candidates who appear for the exam of SSC CGL said that the paper was on an average tougher one and cutoff would be as similar to previous year or it will be at lower side.

SSC CGL Tier I 2012 Marks According to Rank(Rank List)
http://www.2shared.com/file/Dr2jTKXk/ssc_marks.html
*PLEASE PARTICIPATE IN THE VOTING FOR YOUR EXPECTED MARKS IN SSC CGL TIER I ON THE RIGHT SIDE OF YOUR SCREEN.......

 There will be no sectional cut off in tier I of CGL 12.

Answer Keys of CGLE Tier-I Issued by SSC
Write-up
http://ssc.nic.in/
whats%20new%20html/latest_news/
cgl12-keywp.pdf
Dated 1.7.12 (Both Shifts)
http://ssc.nic.in/
whats%20new%20html/latest_news/KEY-01.pdf
Dated 8.7.12 (Both Shifts)
http://ssc.nic.in/
whats%20new%20html/latest_news/KEY-08.pdf
General Awareness Paper of SSC - Combined Graduate Level Examination (8th July, 2012 - Morning Shift)

1. Which one of the following is not correctly matched ?
[A]Darjeeling - West Bengal
[B]Mount Abu - Rajasthan
[C]Kodaikanal - Tamil Nadu
[D]Simla - Uttar Pradesh
Ans:D

2. Chicken Pox is caused by___
[A]DNA virus
[B]Variola virus
[C]Streptococcus
[D]Vibrio cholerae
Ans:B(Actually Variola Virus Causes Small Pox)

3. Denatured alcohol is
[A]is a form of alcohol
[B]is unfit for drinking as it contains poisonous substances
[C]contains coloured impurities
[D]is sweet to taste
Ans:B

4. Spot the odd one from the following :
[A]Tsunami
[B]Earthquakes
[C]Windmills
[D]Cyclones
Ans:C

5. Which one of the following does not match?
[A]Hindu Marriage Act : 1955
[B]Medical Termination of Pregnancy Act : 1971
[C]Domestic Violence on Women Act : 1990
[D]Cruelty Against Women : 1995
Ans:C

6. Green Glands are associated with
[A]Reproduction
[B]Excretion
[C]Respiration
[D]Digestion
Ans:B

7. Of the following, which is the fastest ?
[A]CD-ROM
[B]RAM
[C]Registers
[D]Cache
Ans:D

8. The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because
[A]absorption of red is less than yellow and hence red is visible from a distance
[B]scattering in yellow light is less than red
[C]the wavelength of red light is more than yellow light
[D]none of the above reasons
Ans:A

9. Which one of the following is an example for a non-economic good?
[A]Doctor's service
[B]Teacher's service
[C]Mother's service
[D]Banker's service
Ans:B

10. Who among the following was the First Viceroy of India?
[A]Lord Ripon
[B]Lord Curzon
[C]Lord Mountbatten
[D]Lord Canning
Ans:D

11. During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of
[A]Active transport
[B]Diffusion
[C]Diffusion and active transport
[D]Osmosis
Ans:B

12. An alternate name for the completely interconnected network topology is
[A]Mesh
[B]Star
[C]Tree
[D]Ring
Ans:A

13. One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award "Bharat Ratna"
[A]Lalu Prasad Yadav of Bihar
[B]Late M.G. Ramachandran of Tamil Nadu
[C]Jyothi Bosu of West Bengal
[D]Late N.T. Rama Rao of Andhra Pradesh
Ans:B

14. Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India?
[A]L.C.Gupta
[B]Narsimhan
[C]Chakravarty
[D]Kelkar
Ans:B

15. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by
[A]Mahmud Ghazni
[B]Muhammad Ghori
[C]Qutbuddin Aibak
[D]Yalduz
Ans:B

16. Heart is devoid of
[A]Cardiac muscle
[B]Involuntary muscle
[C]Voluntary muscle
[D]Smooth muscle
Ans:C

17. Amides can be converted to amines by the reaction named
[A]Perkin
[B]Claisen
[C]Hoffman
[D]Clemmesen
Ans:C

18. The first 'disabled athlete' to qualify for an able bodied event in the 2012 London Olympics in 400 metres race is
[A]Oscar Pistorius
[B]Walter Rallis
[C]Raymond Irchovich
[D]Gerald Hangovin
Ans:A

19. Which one of the following is not a qualitative credit control measure of the RBI?
[A]Fixing margin requirements
[B]Variable interest rates
[C]Open market operations
[D]Credit rationing
Ans:C(It's Quantitative)

20. The original name of Nana Phadnavis was
[A]Mahadji Sindhia
[B]Tukoji Holkar
[C]Narayan Rao
[D]Balaji Janardan Bhanu
Ans:D

21. The soil salinity is measured by
[A]Conductivity meter
[B]Hygrometer
[C]Psychrometer
[D]Auxanometer
Ans:A

22. The base used as an antacid is
[A]Calcium hydroxide
[B]Barium hydroxide
[C]Magnesium hydroxide
[D]Silver hydroxide
Ans:C

23. Which one of the following film-actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by the Bedford University, London?
[A]Shahrukh Khan
[B]Amir Khan
[C]Saif Ali Khan
[D]Anil Kapoor
Ans:A

24. The 13th Five Year Plan (I believe it is a typo, wanted to ask about 12th) will be operative for the period____
[A]2010-2015
[B]2011-2016
[C]2012-2017
[D]2013-2018
Ans:C

25. Who among the following first propounded the idea of Basic Education?
[A]Jawahar Lal Nehru
[B]Raja Ram Mohan Roy
[C]Mahatma Gandhi
[D]Dayananda Saraswati
Ans:C

26. Which of the following is a fungal disease?
[A]Leucoderma
[B]Eczema
[C]Ringworm
[D]Elephantiasis
Ans:C

27. The process which is not helpful in prevention of rusting of iron is
[A]annealing
[B]applying grease
[C]galvanising
[D]painting
Ans:A

28. The city of Prayag was named Allahabad- the city of Allah by
[A]Aurangzeb
[B]Akbar
[C]Shahjehan
[D]Bahadur Shah Zafar
Ans:B

29. The national income of a nation is the
[A]Government's annual revenue
[B]Sum total of factor incomes
[C]Surplus of public sector enterprises
[D]Exports minus imports
Ans:B

30. Arrange the following in chronological order :
I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact
[A]II, I, III, IV
[B]II, I, IV, III
[C]IV, III, I, II
[D]IV, III, II, I
Ans:B

31. The total population divided by available arable land area is referred to as
[A]Population density
[B]Nutritional density
[C]Agricultural density
[D]Industrial density
Ans:C

32. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of
[A]Archimedes' principle
[B]Torricellean Law
[C]Bernoulli's Theorum
[D]Pascal's law
Ans:D

33. The main factor which determines the balance of nature is
[A]human activities
[B]Rabit and habitat
[C]environmental conditions
[D]availability of food
Ans:C

34. Which one of the following though called a garden is infact, not a garden ?
[A]Vridanvan Garden of Mysore
[B]Hanging Garden of Mumbai
[C]Eden Garden of Kolkata
[D]Shalimar Garden of Kashmir
Ans:C

35. The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of proclamation of national emergency is the
[A]42nd Amendment Act
[B]43rd Amendment Act
[C]44th Amendment Act
[D]45th Amendment Act
Ans:C

36. The earth is at its maximum distance from the Sun on
[A]January 30th
[B]December 22nd
[C]September 22nd
[D]July 4th
Ans:D

37. Instruments can be shielded from outside magnetic field effects by surrounding them with
[A]Iron Shield
[B]Rubber Shield
[C]Brass Shield
[D]Glass Shield
Ans:A

38. Phenolics as pollutants can be removed from waste water by use of
[A]Ion exchange resin technique
[B]Electrolyte decomposition technique
[C]Reverse Osmosis
[D]Polymeric adsorbents
Ans:D

39. Who among the following has won the Pantaloon's Femina Miss India World, 2012 Award ?
[A]Prachi Misra
[B]Vanya Misra
[C]Rochella Maria
[D]Sandhya Agarwal
Ans:B

40. The Fundamental Rights can be suspended by the
[A]Governor
[B]President
[C]Law Minister
[D]Prime Minister
Ans:B

41. Consider the following pairs :
Tributary Main River
1. Chambal : Yamuna
2. Sone : Narmada
3. Manas : Brahmaputra
Which one of the pairs given above is/are correctly matched?
[A]1, 2 and 3
[B]1 and 2 only
[C]2 and 3 only
[D]3 only
Ans:A

42. Find the odd one
[A]Marble
[B]Chalk
[C]Limestone
[D]Slaked lime
Ans:A

43. The stability of a pond ecosystem depends on
[A]microorganisms and fishes
[B]microorganisms and zoo planktons
[C]fishes and reptiles
[D]Producers and consumers
Ans:D

44. Which one of the following statements is not correct about India's population as per the 2011 census?
[A]Literacy rate has gone up to 74% from 65%
[B]Kerela has the highest literacy rate
[C]Bihar has the lowest literacy rate
[D]Men outnumber women in growth of literates
Ans:D

45. The main reason for the growth of communalism in India is
[A]Educational and economic backwardness of minority groups
[B]Political consciousness
[C]Social inequalities
[D]Imposing ban on communal organisations
Ans:A

46. A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is
[A]Dew
[B]Frost
[C]Smog
[D]Mist
Ans:C

47. The following is a pseudo-force :
[A]Centripetal force
[B]Centrifugal reaction force
[C]Centrifugal force
[D]Strong nuclear force
Ans:C

48. Supersonic air planes create a shock wave called
[A]Transition wave
[B]Ultrasound
[C]Transverse Wave
[D]Sonic Boom
Ans:D

49. Who advocated the adoption of 'PURA' model to eradicate rural poverty ?
[A]Dr. A.P.J. Abdul Kalam Azad
[B]Sri Abhijit Sen
[C]Maulana Abdul Kalam Azad
[D]Prof. A.M.Patha
Ans:A

50. A Retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in ____
[A]Supreme Court
[B]Any Court in India
[C]High Courts
[D]Except the High Court where he retired
Ans:D 
ANSWER KEY FOR BOOKLET SERIES 014RP1